Peru, Čile, Bolivija, Argentina
Daleka putovanja Peru,Čile, Bolivija, Argentina
Daleka putovanja Peru,Čile, Bolivija, Argentina

Daleka putovanja Južna Amerika Peru, Bolivija, Čile, Argentina

Daleka putovanja Južna Amerika Peru, Bolivija, Čile, Argentina

26 dana –Lima, Kusko, Akvas Kalientes, Kopakabana, La Paz, Salar de Ujuni, San Pedro de Atakama, Buenos Aires

Doživite nestvarne predele i prirodu Južne Amerike. Vodimo Vas u avanturu koju ćete pamtiti čitavog života. Posetićemo Limu, glavni grad Pacifika i sve glavne znamenitosti ovog grada: predivne kolonijalne građevine, Veliki trg, katedralu, Narodni muzej, Palatu Pravde, park i trg ljubavi, i radujemo se početku naše južnoameričke avanture uz zalazak sunca iznad strmih stena o koje se ruše talasi Pacifika...Nakon toga selimo se u nekadašnju prestonicu Inka, Kusko, na 3400m nadmorske visine. Danas je ovo miran gradić ušuškan u pretećim vrhovima Anda.Nakon Kuska idemo u posetu arheološkom nalazištu Maču Pikču, koje je na listi kulturne baštine UNESCO. Naša avantura se nastavlja u najvišoj prestonici na svetu-La Paz. Glavni grad Bolivije svoje ime duguje miru koji zavladao nakon što su završeni sukobi domorodaca i konkvistadora. Ovde počinje i Put smrti-magistralni put kohi se od 3660m.n. v. penje ka 4650m n.m.v. a zatim se strmoglavo spušta na 1200m i vodi u Jungas u prašumi Amazona. Posle La Paza idemo ka jugu i posećujemo zaslanjenu pustinju površine  10.000kvadratnih kilometara. Tu se nalaze i jezera neobičnih boja-crvena, zelena i plava. Prelazimo Ande na putu ka Čileu. Drugi deo naše avanture dešava se na obalama Atlantika. Posećujemo Buenos Aires, grad na ušću La Plate u Atantski okean, prestonica je druge po veličini zemlje Južne Amerike, zemlje tanga, fudbala, vina i bifteka, Maradone i Eve Peron. Preko 30% stanovništva zemlje živi u prestonici i okolini. Argentina je dobila ime od latinske reči srebro (argentum). Fudbal je deo kulture zemlje, ne samo najbitnija sporedna stvar na svetu. Tango se rodio u siromašnim oblastima Buenos Airesa pa je ovaj popularni ples postao simbol zemlje i UNESCO ga je proglasio nematerijalnim svetskim kulturnim nasleđem. Stanovnike Argentine nazivamo gaučosima, po odgajivačima stoke i njihovog tradicionalnog načina života na rančevima. Posetićemo Iguasu vodopade koji se nalaze na istoimenoj reci na granici između Argentine i Brazila. Ime potiče od reči plemena Guarane i znači velika voda. Čitavo područje oko samih vodopada proglašeno je za Nacionalne parkove koji se nalaze na UNESCO-voj listi Svetske baštine.

 

 

PLAN PUTOVANJA:

1. dan: Okupljanje grupe u Beogradu i polazak za Budimpeštu. Let iz Budimpešte u 06:30h sa presedanjem (KL 1972) u Amsterdamu. Dolazak u Amsterdam u 08:45h i presedanje na let za Limu u 12:25h (KL 743). Dolazak U Limu u 19:10h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja u Mirafloresu, delu Lime koji je bezbedan, opušten, blizu okeana i surf plaža, diskoteka i dobrog provoda. Zagrevanje za Latinsku Ameriku. Noćenje.
2. dan: Fakultativni obilazak istorijskog centra Lime, katedrale, Velikog trga (Plaza Mayor), Narodnog muzeja, Palate pravde. Fakultativno istraživanje Miramara, dela Lime koji se nalazi uz obalu Pacifika, parka Kenedi, parka i trga Ljubavi (Plaza y parque del Amor) i prelepog Baranka. Noćenje.
3. dan: Let do Kuska. Penjemo se na 3400 metara. Nekadašnja prestonica Inka, danas mali i opušten grad, okružen Andima i istorijskim gradovima. Fakultativni obilazak grada – Plaza del Armas, Trg San Franciska, lokalna pijaca, katedrala Svetog Dominga... Smeštaj. Noćenje.
4. dan: Dolina Inka: fakultativni jednodnevni izlet. Drevni gradovi u dolini Inka koji se nalaze uz reku Urubambu: Pisak, Olantajtambo i Ćinćero, interesantni i po nekim aspektima interesantniji gradovi Inka od samog Maču Pikčua. Crkve i španske kolonijalne građevine. Upoznajemo veliki broj turista iz svih delova sveta. Pijemo jake biljne čajeve koji treba da nam daju snagu da izdržimo veliku visinu. Idemo dalje u nebesa...Povratak u Kusko. Noćenje.
5. dan: Slobodan dan ili fakultativni odlazak na rafting rekama ili zip line. Popodne klopamo u restoranima, riba je sveža i porcije su velike, a sve je to jako jeftino. Kupovina Inka džempera. Ušuškavanja u misli o ovim drevnim i čudnovatim civilizacijama! Noćenje.
6. dan: Polazak autobusom iz Kuska za Olantajtambo i ukrcavanje na čuveni voz za Akvas Kalientes, bajkovito mesto okruženo Andima, kroz koje protiče reka Urubamba, čiji naziv u prevodu znači Sveta reka. Transfer do smeštaja. Noćenje.
7. dan: Rano jutarnji fakultativni polazak za Maču Pikču. Ulazak na istorijsko nalazište i celodnevno provođenje vremena na vrhu brda. Grad koji je bio turistički centar Inka. Ljudi iz visokog društva Inka su dolazili ovde na odmor! Osećaj je neverovatan. Pentranje na Vajnapikču (fakulatitivno), brdo iznad Maču Pikčua odakle se pruža nestvaran pogled na ovaj istorijski grad! Istražujemo misteriozni grad Inka, obilazimo tvrđave i ostatke, slušamo priču o velikom carstvu Inka. Popodne se spuštamo do Akvas Kalientesa i kupamo u bazenima sa toplom vodom po čemu je ovo mesto i dobilo ime (Akvas Kalientes na španskom znači „vrela voda”). Noćenje.
8. dan: Fakultativni izlet do Santa Tereze, pešačenje od 15 kilometara u jednom pravcu, idemo kroz džunglu, istražujemo prirodu, zelenilo, uživamo u zvucima i prizorima. U Santa Terezi se kupamo u termalnim izvorima i skupljamo energiju za povratak u Akvas Kalientes. Noćenje.
9. dan: Jutarnji polazak za Kusko. Slobodno vreme u Kusku do kasnog večernjeg polaska autobusom za Kopakabanu. Noćna vožnja.
10. dan: Stižemo u Kopakabanu u ranim jutarnjim časovima, ostavljamo stvari i istražujemo ovaj živopisni gradić na jezeru Titikaka. Obilazimo baziliku iz 16 veka i slušamo priče o Inkama. Noćenje.
11-12. dan: Ostavljamo stvari u Kopakabani i sa sobom nosimo najosnovnije. Transfer brodićem do Ostrva Sunca (Isla del Sol) na najvišem jezeru na svetu! Ostrvo nazivaju „ostrvom Inka” i na njemu je pronađeno preko preko 80 nalazišta. Inke su verovale da se na ostrvu rodio bog Sunca. Na ostrvcetu nema automobila i uličnog osvetljenja uveče. Uživaćemo u danima okruženi oblacima koji su nam na dohvat ruke i plavim jezerom koje seče planinskle vrhove od preko 6000 metara. Mi smo na 4400 metara i posmatramo svet ispod i iznad nas. Mir, šetnja i odmaranje. (2 noćenja).
13. dan: Vožnja brodom, slobodno vreme za razgledanje Kopakabane, hipi gradića na obali Titikake sa Bolivijske strane. Vožnja do La Paza. Noćenje.
14. dan: Idemo u fakultativno razgledanje La Paza, najviše prestonice sveta. Veštičija pijaca i centar grada! Čudnovati Indijanci koji su se obukli u odela i žive u velikoj metropoli. Popodne vam možemo ponuditi izlet u Dolinu meseca. Noćenje.
15. dan: Fakultativni odlazak na „death road“. Čuvena vožnja biciklima sa 5000 metara na 1300 metara niz planinu u neviđenoj brzini! Tri i po sata spuštanja niz brdo, kroz neviđene predele, vodopade, šume, reke. Povratak u La Paz, slobodno vreme za šoping i šetnju... Ludi noćni život u barovima. Noćenje.
16. dan: Fakultativni odlazak na vrh Čakaltaja 5400m ili slobodno vreme u La Paz-u. Uveče se upućujemo ka Salar de Ujuniju. Noćna vožnja.
17. dan: Dolazak u Salar de Ujuni, ukrcavamo se u džipove i krećemo u trodnevnu avanturu. Obilazak najvećeg zaslanjenog zemljišta na svetu koje se prostire na površini od preko 10 hiljada kvadratnih kilometara. Noćenje.
18. dan: Obilazak jezera neobičnih boja i nestvarnih predela – Laguna Verde, Laguna Roja… Upućujemo se ka Čileu. Noćenje.
19. dan: Prelazak Anda, neobične boje, oblaci na dohvat ruke, flamingosi i nestvaran svet oko nas. Stižemo u San Pedro de Atakama u Čileu. Noćenje.
20. dan: Transfer do Kalame i let za Santjago de Čile, glavni grad Čilea koji je smešten u centralnoj dolini zemlje na visini od 520 metara. Transfer do smeštaja. Fakultativno razgledanje grada iz čijeg se svakog dela mogu videti vrhovi Anda, obići ćemo znamenitosti iz kolonijalnog perioda, Zgradu pozorišta, Nacionalnu biblioteku, Muzej lepih umetnosti, staru zgradu Kongresa, ali i moderne poput Gran Santiago Torre koji je naviša zgrada u čitavoj Latinskoj Americi. Noćenje.
21-24. dan: Transfer do aerodroma i let za Buenos Aires. Transfer do hostela. Prestonica Argentine, drugi po veličini grad u Južnoj Americi, grad na ušću reke La Plata u Atlantski okean. Tango, fudbal, vino, najbolji biftek na svetu, Maradona, Evita Peron...Fakultativni obilazak znamenistosti grada: zgrada Kongresa, Placa de Majo, ulica Florida, četvrt La Boka, stadion Bombonjera, Obelisk... Fakultativni odlazak na Iguasu vodopade, izlet do Montevidea. Uzbudljiv noćni život! (4 noćenja)
25. dan: Još malo slobodnog vremena pre povratka kući. Transfer do aerodroma. Let za Amsterdam u 16:45h (KL 702).
26. dan: Dolazak u Amsterdam u 10:05h po lokalnom vremenu i konekcija na let za Budimpeštu u 14:20h (KL 1977). Dolazak u Budimpeštu u 16:20h. Transfer do Beograda. Kraj putovanja.

25.12.2016. First minute cena      2340 €

                    Regularna cena         2440 €

22.01.2017. First minute               2290 €

                    Regularna cena         2390 €

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.
*First minute cene važe za prijave do 3 meseca pred put. Nakon toga važe regularne cene.

 

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 100 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 600eur u dinarskoj protivvrednosti, deo od 400€ se plaća u dolarskoj protivvrednosti inopartneru na samom putovanju, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Aranžman obuhvata:
Avio prevoz na relaciji Budimpešta - Lima, Lima - Kusko, Kalama – Santjago de Čile - Buenos Aires, Buenos Aires-Budimpešta sa svim taksama
Transferna relaciji Beograd – Budimpešta – Beograd
Sve aerodromske takse, aerodromske transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
Noćenja u hostelima u višekrevetnim sobama prema planu i programu puta
Kompletnu organizaciju i vođenje puta

Aranžman ne obuhvata:
Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-istorijske spomenike
Doplatu za obilazak Salar de Ujunija, i turu 3 dana džipovima preko Anda, uz obilaske i obroke - 150eur
Međunarodno zdravstveno osiguranje
Vizu za Boliviju (60$)
Izlaznu taksu iz Bolivije (25$)
Doplatu za dvokrevetnu sobu u hostelu (180eur po osobi)
Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana

Napomene:
Opšte napomene:
Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu
Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava
Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe
Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise
U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca
Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja
U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja
U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja
Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija
Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa
Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana
Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije
Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće
Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom
Napomene u vezi sa smeštajem:
Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta
Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:
Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja
Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti
Napomene u vezi sa vizama:
Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju
Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju
Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje
Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje
Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata
U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost

PERU
Zvanični jezik: Španski
VIZE Za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.
VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJANije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
VREMENSKA ZONA Peru se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.
KLIMA Klima Perua ima dve glavne sezone: vlažnu i suvu. Temperatura je uglavnom pod uticajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Na teritoriji Perua se mogu izdvojiti 3 potpuno različita klimatksa regiona: obalska, planinska i šumska klimatska zona.
HRANA Kuhinja Perua se smatra za jednu od najboljih, ne samo u Južnoj Americi nego u celom svetu. Temelji se na neobičnom bogatstvu namirnica te je stoga neverovatno ukusna, vrlo originalna i raznolika. Uz krumpir (papa) i kukuruz (choclo), među osnovnim namirnicama je i brojno povrće, slatki krumpir (camote) i koren yucce ili manioke te voće među kojima su različite banane, pa i one za kuhanje, omiljeni avokado, papaja. U kuhinji se koristi i mnogo vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova te različito meso, piletina, junetina i svinjetina, kao i meso koza, zamoraca, lama, alpake i različite divljači. Tipična peruanska jela su: Adobo de cerdo - svinjetina u gustom sosu sa pirinčem, Aji de galina - jelo od komadića piletine u sosu od mleka, luka, čilija, belog luka, oraha i sira, Arroz con maricos - pirinač sa morskim plodovima, choclo - kuvani kukuruz koji se služi najčešće sa sirom, ceviche - sveža riba i morski plodovi u marinadi od limuna, luka i paradajza, Lomo saltado - komadi mesa marinirani u sosu od soje, čilija, belog luka, crvenog luka, paradajza pečeni na roštilju sa krampirom. Među najomiljenijim tradicionalnim napitcima je piće od kukuruza chica de jora i chica morada, ukusan, sladak i osvežavajući bezalkoholni napitak od grimiznog kukuruza s cimetom koji podseća na kuhano vino, a pije se rashlađen. Peruanci se mogu pohvaliti i svojom kolom, žutom limunadom koja ima ukus žvakaće gume, Inca cola koja je najprodavaniji napitak. U Peruu je vrlo omiljeno i pivo, cerveza, a među najprodavanijima su sorte Cusquena, Cristal, Arequipena pilsen i nacionalni koktel Pisco sour. Pisco sour je mešavina rakije od grožđa, pisca, soka limete, šećera i belanceta.. U Peruu se, posebno na visinama pije čuveni čaj od koke.
BEZBEDNOST Bezbednost u Peruu je dobra sa izuzetkom određenih zona, posebno graničnih zona sa Kolumbijom i Ekvadorom. kada je reč o glavnom gradu Limi, treba se kretati samo u turističkim zonama centra grada i kvatrovima Miraflores i Barankco. Ostale delove grada treba izbegavati, posebno noću. Turistička mesta poput Cuzca i Aquas Calientesa su bezbedna sa napomenom da se i ovde vodi računa o ličnim stvarima, novac i vredne stvari se ostavljaju u hostelima.
NOVAC Lokalna valuta je Nuevo Sol ili samo Sol, 1e - 3,5sol, 1$ - 3,3 sol.
STRUJA Nije potrebno koristiti adaptere za Peru.

BOLIVIJA
VIZA Za državljane Republike Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u zemlju.
VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.
VREMENSKA ZONA Bolivija se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.
HRANA Raznovrsnost Bolivije uticala je na to da i kuninja Bolivije bude raznovrsna, uglavnom sastavljena od mešavine indijanskih jela i španskih specijaliteta. Osnovne namernice su kukuruz, krompir, mahunarke, papričice ali i jela koja su doneli Španci: piletinu, pirinač i govedinu. U tradicionalnim jelima ćete sresti ahi papričice, morsko prase, kinou, juku. U oblasti oko Titikaka jezera, najpopularnija je truća, jezerska pastrmka. Poseban doživljaj u Boliviji je ručanje na lokalnim pijacima. Nacionalno piće Bolivije je mokaćići, osvežavajuće piće koje se pravi od kajsija, sećera, cimeta i karanfilića.
BEZBEDNOST Bolivija spada u zemlje srednjeg i visokog rizika. Kao izraz socijalnog konflikta u zemlji, česte su demonstracije koje dovode do blokiranja gradova i zatvaranja puteva. U zonama La Paza su česte sitne krađe i džeparenja te stoga treba posebno voditi računa o ličnim stvarima i vrednosti ostavljati u hotelima. Preporučuje se kretanje u grupama, širokim i osvetljenim ulicama centrom grada, nikako se ne kretati mračnim ulicama u udaljenim delovima grada. Taksi je najbolje pozvati iz hotela ili restorana.
NOVAC Lokalna valuta u Boliviji je bolivianos ali je moguće plaćati u dolarima. 1e - 7bol, 1$ - 6,8bol. Ne preporučuje se upotreba platnih kartica.
STRUJA Struja u Boliviji je 230V. Utičnice su najčešće kao za evropsko tržište te nije potreban adapter.

ČILE
VIZE Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.
VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
VREMENSKA ZONA Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.
HRANA Čileanska kuhinja je mešavina tradicionalne kuhinje sa španskim specijalitetima, nastala pod brojnim uticajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčeše kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na svežim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curanto. Curanto je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gde se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni ukus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su Arrollado de Chancho – komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili sos, Carbonada – goveđa supa s raznim povrćem, krompirom, lukom, šargarepom, brokolijem, zelenim biberom i peršunom, Cazuela de Ave – pileća supa s komadićima mesa, krompirom, graškom ili pasuljem, pirinčem ili knedlama, Empanada de Pino – lisnato testo punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, suvim grožđem i komadićima kuvanog jajeta, zapečeno u rerni, Palta Reina – avokado presečen napola i punjen tunjevinom i preliven majonezom, Pastel de Choclo – tipično letnje jelo, kukuruz i meso, seckani luk, sitno seckana piletina, komadići kuvanog jajeta i masline, zapečeni u rerni. Kada je reč o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svetu. Takođe, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobija čuveni koktek pisco sour, mešavina rakoje od piska, belanceta i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori sa Peruom oko pisca.
BEZBEDNOST Bezbednost u Čileu je na zadovoljavajućem nivou dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gde se ne preporučuje kretanje noću. Ostali delovi zemlje su beznedni.
NOVAC Lokalna valuta je čileanski pezos. 1$ - 680pezosa, 1e- 770pezosa. Moguće je menjati kako dolare tako i evre a može se plaćati i platnim karticama.
STRUJA Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.

ARGENTINA
Službeni jezik u Argentini je španski s posebnim naglaskom poznatijim pod nazivom 'castellano'.
VIZE Za državljane Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u zemlju.
VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.
* Buenos Aires i oblast Patagonije nisu rizične oblasti u kojima vlada zika virus.
VREMENSKA ZONA Vremenska zona u Argentini je UTC -3
HRANA Raj za gurmane! Verovatno je najpopularnije argentinsko jelo tradicionalni roštilj - asado. Popularno je i pripremanje janjetine, svinjetine ili jaretine na štapu koji je čvrsto zabijen u zemlju.Hleb od belog brašna nezaobilazan je prilog na stolu, a dulce de leche i empanada neizbežna su argentinska jela. Pored asada i steakova, tu su i drugi roštiljski specijaliteti poput choriza - svinjskih kobasica, morcilla - krvavica i sl. Povrće i salate su važan dio argentinske kuhinje. Krompir, paradajz, luk, zelena salata, patlidžani i tikvice vrlo su visoko rangirani na argentinskoj lestvici namirnica..
Što se vinske ponude tiče, najzastupljenija crna vina su vina sorte criolla, torrontes palomino, malbec, shiraz, sangiovese te barbera, dok se od belih tu nalaze vina sorte semillon, chenin blanc, ugni blanc i chardonnay.
BEZBEDNOST Opšte stanje sigurnosti u Argentini je na zadovoljavajućem nivou. Ipak, treba strogo voditi računa o ličnim stvarima u Buenos Airesu, posebno u perifernim kvartovima zbog čestih krađa. Preporučuje se da se novac i vredne stvari ostavljaju u hostelu.
NOVAC Lokalna valuta u Argentini je argentinski pezos. 1e -15 pezosa, 1$ - 14,5 pezosa
STRUJA Potreban adapter za struju, tip sa tri pljosnata nastavka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share →