Ostrva Grcke 2019 Simi Patmos Kalimnos

Ostrva Grčke 2019 Simi Patmos Kalimnos

 

Arhipelag Dodekanezi je ostrvska grupa najudaljenija od kopna Grčke. Ostrva ovog arhipelaga nalaze se uz samu obalu Turske. Odlikuju se prelepim, kristlno čistim i toplim morem, dugim letima bez padavina. Osim Rodosa, Kosa i Karpatosa koji su dobro poznate turističke destinacije, interesantna su i druga ostrva ove grupacije.

Patmos  je najsevernijie ostrvo Dodekaneza. Veoma je interesantno zbog svog planinskog reljefa, brojnih pećina i uvala. Proglašeno je svetim ostrvom 1981. godine. Od 1999. godine je pod zaštitom UNESCO-a glavni grad ostrva, pećina Apokalipse i manastir Sv Jovana Bogoslova. Na Patmosu postoji veliki broj malih lepih plaža, do kojih je često moguće doći jedino brodićem. Najpoznatije su Diakofti i Grikos.

Simi još jedno od ostrva iz grupe Dodekanezi koje je sve popularnije među turistima iz celog sveta. Ovde su se mešali brojni kulturni uticaji. Tokom vekova smenjivali su se antička Grčka, Rim, Krstaši, Osmanlije, Italijani i tek posle Drugog svetskog rata ponovo Grci. Većina građevina su izgrađene u tradicionalnom stilu, atokom godina samo je unutrašnjost poboljšavana i renovirana, a spoljašnost i osnovna struktura su zadržani. Glavni grad ostrva je Simi koga čine donji, lučki deo grada Yialos, i Chora gornji deo grada do koga vodi 375 stepenika.

Kalimnos se nalazi severno od Kosa. Imao je sličan istorijski razvoj kao i ostala ostrva iz ove grupe. Poslednjih godina broj stanovnika se uvećava zahvaljujući pre svega strancima koji biraju Kalimnos za svoju stalnu rezidenciju. Predstavlja centar berbe morskih sunđera, na šta su meštani posebno ponosni. Na ostrvu postoji veći broj malih skrivenih plaža.

Simi Iapetos village 4*

Simi
Noćenje sa doručkom
Nalazi se 200m od luke
Prevoz avion

Simi Hotel Pedi Beach 4*

Simi
Nalazi se na plaži
Polupansion
Prevoz avion 

Hotel Kalydna Island 3*

Kalimnos 
Udaljenost 100m od plaže
Noćenje sa doručkom
Prevoz avion 

Patmos Hotel Asteri 2*

Patmos 
Udaljenost 50 m od plaže
Noćenje sa doručkom
Prevoz avion 

Sajt CaSA Travel. D.o.o koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.