Vrnjačka Banja je  jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Srbiji i interesantan turistički centar za odmor i rekreaciju. Nalazi se u centralnoj Srbiji, na oko 320 km od Novog Sada i 220km od Begrada .Vrnjačka banja je mesto u kojem su još Rimljani otkrili lekovita svojstva termalnih voda. Banja ima 7 lekovitih izvora. Pored toga poznata je po parkovima kroz koje voze fijakeri  a nekada su se u njima vozili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki, Danilo Bata Stojković…

PROGRAM PUTOVANJA

VRNJAČKA BANJA
IZLET VIKEND SA OBILASKOM MANASTIRA
2 dana/1 noćenje, autobusom

Program vikend putovanja:
1. dan – Novi Sad-Beograd – Vrnjačka Banja
Polazak iz Novog Sada oko 7h( kod Lokomotive ) i iz Beograda oko 8h. Putovanje autobusom za nešto manje od 4h voženje stižemo u Vrnjačku Banju. Sledi panormsko razgledanje u pratnji vodiča koje počinjemo od samog centra Vrnjačke Banje koja je popločana i zatvorena za saobraćaj.Svi putevi vode pravo na Vrnjačku promenadu , slivajući se najčešće kod statue vrnjačke maskote –Vrapca Goča. Susrešćete se sa mnogobrojnim putokazima , koji će Vas upućivati na nezaobilazne znameniosti banje poput Zamka kulture , japanskog vrta , nekog od izvora mineralne vode ,mosta ljubavi,bazena i dr.Nezaobilazno mesto u Vrnjačkoj banji je most ljubavi, prvi na kojem je u Srbiji započeo običaj “vezivanja” ljubavi, stavljanjem katanac sa imenima dvoje zaljubljenih na ogradu mosta.
Duž široke popločane promenade teče vrnjačka reka i 20-ak mostova koji vode direktno u vrnjački park koji poseduje oko 60 ha površine bez saoraćaja..Suprotno od reke , celom dužinom promenade nižu se kafići,restrani,prodavnice, butici ulični prodavci suvenira i slika.
Nakon obilaska odlazak na ručak u jednom od restorana i slobodno vreme za odmor i predah bilo na nekoj od brojnih klupa ili bašta vrnjačkih kafića.Nakon ručka i odmora vodimo Vas u nov ponos svakog parka koji je urađen zahvaljujući saradnji Japana i vrnjačkih lokalnih vlasti – Japanski Vrt .Odnosno japanska bašta predstavlja vrlo karakterističnu ukrasnu baštu i iako se danas naziva japanskim poreklom je iz Kine.Japanska bašta predstavlja harmonično jedinstvo i sklop elemenata žive i nežive prirode koji se u ovom slučaju međusobno dopunjuju . Japanski vrt u Vrnjačkoj Banji veći je od beograckog japanskog vrta i prostire se na 3000 kvadratnih metara .Nakon obilaska i relaksacije u parku sledi odlazak u hotel.
Večera..Noćenje .
2. dan – Vrnjačka Banja (Muzej banjskog lečilišta )-Manstir Ljubostinja – Manastir Žiča -Beograd-Novi Sad
Doručak. Odjava iz hotela i krećemo u posetu Muzeja banjskog lečenjanajvećem banjskom lečilište u Srbiji.
U okrviru postavke sa preko 180 eksponata, dokumenata i dr. predstavljeni su principi banjskog lečenja, terapijski tretmani mineralnim vodama. Poseban akcenat je stavljen na higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane. Deo postavke je posvećen odmoru, relaksaciji, boravku u prirodi i društvenom životu banje. Nakon završeta posete muzeja , odlazimo u Manastir Ljubostinja koji se nalazi oko 13km od Vrnjačke Banje u dolini reke Ljubostinja .
Manastir Ljubostinja, ženski manastir sa pedesetak monahinja, Građen je od 1388. do 1405. godine. Kao zadužbina kneginje Milice posvećen je Uspenju presvete Bogorodice. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica, žene kneza Lazara i monahinja Jefimija , pre monaštva Jelena – udovica despota Uglješe. One su se sa brojnim udovicama srpskih vlastelina zamonašile u Ljubostinji posle Kosovske bitke. Nakon obilaska manstira idemo u obilazak manstira Žiča koji se nalazi u plodonosnoj ravnici u blizini reke Ibar. Ovaj manastir je u narodu poznat kao Sedmovrat, jer su se u manastiru krunisali i ustoličili kraljevi Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin, Milutin i Stefan Dečanski. Po predanju, prilikom svakog krunisanja probijana su nova vrata kroz koja je prolazio samo budući vladar, pa su potom bila sazidana. Žiča spada u malobrojne omalterisane manastire, a njena tamnocrvena boja, simbol kraljevstva, izaziva radoznalost svih posetilaca.Nakon obilaska manastira , slobodno vreme za usputni predah i nastavak puta ka Beogradu i Novom Sadu .
Dolazak u poslepodnevnim časovima. 

CENE I USLOVI
NAPOMENE

Sajt CaSA Travel. D.o.o koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.