Pejzaž JahorinaJahorina 2021 – biser zimskog turizma koji je smešten u centralnom delu Bosne i Hercegovine. Ipak u poslednjih nekoliko sezona i tokom lete privlači turiste u sve većem broju.
Najviši vrh planine Jahorina je Ogorjelica  i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.916 m.n.v. Ova planina je bila domaćin 14. Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine. Ljubitelje planinskog turizma Jahorina je privlačila još u 19. veku, a danas kao simbol tog vremena svedoči stari hotel „Šator“ na izlaznoj stanici lifta „Sidro“. Gradnja infrastrukturnih projekata na Jahorini je počela dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, a nije se završila ni danas.

Danas turisti i posjetioci Jahorine imaju priliku da odsedaju u hotelima i apart-hotelima vrhunskih kvaliteta po uzoru na brojne smeštajne kapacitete u modernim evropskim i svetskim skijalištima. Olimpijski centar Jahorina se može pohvaliti sa šest hotela u rangu 4-5 zvezdica, 16 pansiona i velikim brojem privatnih apartmana i vikendica.

Skijalište Jahorina raspolaže sa 55 kilometara dugim stazama za nordijsko i alpsko skijanje, od čega se naravno najviše odnosi na staze za alpsko skijanje, po čemu je Jahorina poznata u svetu. Tokom zimske Olimpijade na Jahorini je održana trka u alpskom skijanju za žene na današnjoj „Olimpijskoj stazi“, na koju možete doći pomoću dva ski lifta „Olimpik“ i „Rajska dolina“ oba u dužini od po 900 metara.

Na sami vrh Jahorine „Ogorjelicu“ možete stići uz pomoć dva šestoseda „Ogorjelica 1“ i „Poljice“, koji vas voze u dužini od po 3000 metara, kao i dvosedne žičare „Ogorjelica 2“, koja vas vozi trasom od 1200 metara do vrha. Iz polazne stanice jahorinske „baze“ kreće nova kabinska gondola „Partizan“, podno koje se nalazi i skijaška staza po našem teninskom asu Novaku Đokoviću. Trasa gondole od polaza do izlaza iznosi 1100 metara, a vreme provedeno u kabini je do tri minuta.

Lake staze, kojih je u posljednje tri godine izgrađen veliki broj na Jahorini i koje su prilagođenje najviše za rekreativce i početnike, nalaze se upravo na trasi od Poljica ka vrhu Ogorjelica, odnosno sve one kojima pristupate iz šestoseda „Poljice“, „Ogorjelica 1“, kabinske žičare-gondole „Partizan“, dvoseda „Poljice 1“, te ski lifta „Sidro“.
Poseban ugođaj skijanja na Jahorini predstavlja i noćno skijanje, koje je od ove sezone moguće sa samog vrha Ogorjelice uz pomoć „led“ osvjetljenja staze do podnožja planine.

Za najmlađe obezbeđena su dva ski vrtića, gdje mališani uz pomoć pokretne ski trake mogu da koriste ski staze, te na tom mestu nauče prve „korake“ na skijama. Takođe, uz oba vrtića se nalazi staza za „tjubing“, odnosno sankanje. Ski vrtići su smešteni u podnožju staze „Rajska dolina“ i „Poljice“.

Brojni restorani i kafei se nalazi na ski stazama. U centru se nalaze taverne, restorani, kafei, pivnice, prodavnice ski opreme, renta-ski, apoteke, butici…

Jahorina 2021 Vas čeka. Za vas smo izdvojili hotele i apartmane koji će ispuniti sva vaša očekivanja i doprineti nezaboravnom odmoru za Vas, vašu porodicu i prijatelje.

 

 

Sajt CaSA Travel. D.o.o koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.