ZLATIBOR

Zlatibor je planina izuzetne lepote čija su posebna geografska svojstva učinila da ova planina bude pravi dragulj zapadne Srbije. Pripada grupi Starovlaških planina, odnosno dinarskom planinskom masivu, koji se pruža zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije. Najveći deo ovog područja ima izgled prstrane, zatalasane visoravni, prosečne nadmorske visine oko 1000 m, sa najvišim vrhovima Tornik (1496 m) i Čigota (1422 m).

Klima na Zlatiboru pripada umereno-kontinentalnom tipu, sa uticajima planinske klime. Na teritoriji planine klima se karakteriše umereno hladnim zimama, sa obiljem padavina i prijatno toplim  letima, bez tropskih vrućina. Najhladniji mesec je januar, najtopliji je avgust,  a prosečne temperature pokazuju da je jesen ovde toplija od proleća. Sneg na planini pada od oktobra do maja, i zadržava se na tlu  u proseku 114 dana.

Karakterističan zlatiborski pejzaž predstavljaju prostrani travnati pašnjaci koji su ponegde ukrašeni borovom šumom. Na području celog Zlatibora zastupljene su biljne zajednice: šuma belog i crnog bora, šuma brdske bukve, breza, leska, lipa, beli hrast, glog, bršljen i druge biljne vrste, dok je livadska zajednica predstavljena slatkim travama (livadarkama).

Zlatibor je danas moderno turističko naselje koje se sve više razvija. Zlatibor se može pohvaliti velikim brojem sadržaja koju su na raspolaganju gostima. Pored različitih vidova smeštaja, Zlatibor bogat je i tematskim zabavnim parkovima, brojnim kafe restoranima, pa zajedno sa planinom čiji je turistički centar predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji.

Sajt CaSA Travel. D.o.o koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.